Cum functioneaza casele inteligente
Casele inteligente au devenit un „must have” al momentului, iar noi iti vom spune cum functioneaza.
Automatizarea locuintei are o istorie lunga si vasta. Ca orice trend, unele tendinte tech au ramas iar altele nu.
Totul a inceput in anul 1975, cand o companie din Scotia a dezvoltat protocolul X10. X10 este un sistem ce permite produselor compatibile sa comunice intre ele prin intermediul firelor electrice ce exista in casa. Toate device-urile sunt receptoare si principalele mijloace de control ale sistemului (ex: telecomenzile). Daca doresti sa inchizi o lampa din alta camera, transmitatorul va genera un cod numeric care va include urmatoarele:
– O alerta in sistem care sa anunte emitera unei comenzi
– Identificarea numarului de unitate a produsului care ar trebui sa primeasca comanda
– Un cod care continue comanda in sine, de examplu: “Turn off”
Toate acestea sunt proiectate sa actioneze in mai putin de o secunda, insa X10 are o limita. Comunicarea prin intermediul firelor electrice poate deveni uneori aglomerata, avand in vedere ca toate device-urile comunica prin intermediul acestor fire.
Chiar daca device-urile X10 sunt inca present, tehnologia a avansat in asa fel inzat sa nu fie nevoid sa comunice prin ficelle electrice, ci utilizand undele radio (Ex: BlueTooth, WiFi si semnalul telefoanelor mobile).
Tehnologia Wireless ofera flexibilitate in ceea ce priveste pozitionarea device-urilor. Insa, la fel ca tehnologia X10, pot avea loc intreruperi de semnal. Insteon ofera o cale prin device-urile din casa ta sa poata comunica atat prin intermediul firelor electrice dar si unde radio, acest proces purtand denumirea de dual-mesh network. Astfel, daca mesajul nu a putut fi transmis pe o linie, se poate transmite pe cealalta. In loc sa transmita mesajul, Isteon il difuzeaza catre device-uri de cate ori este nevoie pentru ca acestea sa preia comenzile.
In crearea unei case inteligente, ai mana libera in ceea ce priveste nivelul de automatizare al acesteia. Un inceput ar fi acela de a automatiza device-urile pe care le utilizati zilnic. De exemplu, primul device care ar putea fi automatizat ar fi sistemul de iluminare, acesta fiind urmat de sistemul de securitate. Daca doriti sa includeti un sistem avansat de control al casei, trebuie mai intai sa proiectati cu atentie planul de functionare al accesoriilor high tech. In acelasi timp, trebuie sa tineti cont de locurile strategice in care nodurile de retea wireless pot fi instalate.
Casele smart fac viata mai confortabila si mai usoara. Cine nu ar vrea sa controleze intrerupatorul, televizorul si temperatura camerei cu un singur touch? Fie ca esti la munca sau in vacanta, casa ta inteligenta te va anunta daca ceva este in neregula, iar sistemele de alarma pot fi construite in asa fel incat sa-ti ofere ajutor in situatiile de urgenta. De exemplu, sistemul de alarma nu numai ca va anunta vecinul de un potential incediu, ci va descuia usile si va anunta si pompierii.
Uitati cateva din beneficiile unei case smart:
- Vi se va lumina calea catre toaleta in timpul noptii.
- Vi se va descuia usa din momentul in care va apropiati de ea.
- Veti putea controla intensitatea luminii dupa bunul plac.
- Va puteti programa televizorul astfel incat copiii dumneavoastra sa poata urmari doar anumite programe.
- Va puteti controla temperatura din camera dinainte sa va dati jos din pat, astfel inca temperatura camerei sa nu va strice diminetile.
- Va puteti programa cafetiera sa functioneze din pat.
Casele smart reprezinta un beneficiu pentru seniorii care locuiesc singuri. O casa smart poate sa-l anunte pe proprietar cand este timpul sa-si ia medicamentele sau poate suna ambulanta in caz de acesta sufera un accident, sau sa tina cont de cantitatea de mancare pe care acesta o consuma. Odata cu trecerea anilor, memoria are de suferit. De aceea o casa smart ar fi utila pentru a inchide robinetul inainte sa se umple chiuveta sau sa stinga cuptorul.
Cu alte cuvinte, casele inteligente reprezinta o idee inovatoare care promite un viitor confortabil si sigur alaturi de cei dragi.